Νυχτερινός βρυγμός (bruxism)

Περίπου 10% του πληθυσμού υπολογίζεται ότι σφίγγει και τρίζει τα δόντια του κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο νυχτερινός βρυγμός αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα που συνήθως συμβαίνει χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο ασθενής και συχνά παραμένει αθεράπευτος για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Εφόσον παραμείνει αδιάγνωστος μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα δόντια και τις γνάθους ενώ δύναται και να υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου των ασθενών.

Στα παιδιά τα ποσοστά του βρυγμού είναι μεγαλύτερα και προσεγγίζουν το 15% αλλά μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας. Συνήθως τα αίτια ποικίλουν καθώς φαίνεται να είναι κυρίως ψυχολογικά και λιγότερο ανατομικά.

Ο οδοντίατρος είναι σε θέση να κρίνει αν ένας ασθενής είναι βρυγμομανής μέσα από μια απλή κλινική εξέταση τόσο από τις αρθρώσεις των γνάθων όσο και από τις έντονες αποτριβές των δοντιών.

Σε περιστατικά που βρίσκονται σε αρχικά στάδια η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι απλή και συνίσταται στην κατασκευή ενός εξατομικευμένου νάρθηκα που φοράει ο ασθενής κατά την διάρκεια του ύπνου. Σε περιπτώσεις μεγαλύτερης βαρύτητας μπορεί να χρειαστούν εκτεταμένες προσθετικές εργασίες στα δόντια των ασθενών ώστε να αποκατασταθεί το χαμένο ύψος των δοντιών.

Tooth Clenching or Grinding
Εξατομικευμένος νάρθηκας

Η καταστροφική δύναμη που εφαρμόζουν οι ασθενείς με βρυγμό στον ύπνο μπορεί να είναι έως και 6 φορές μεγαλύτερη από τις δυνάμεις της μάσησης.

Bruxism | Family Dentistry | Dental Health Associates | Madison
Κλινική εικόνα βρυγμού

Είναι σημαντικό ο ασθενής να βλέπει τον οδοντίατρο του κάθε 6 μήνες με 1 χρόνο ώστε και να διαγνωστεί έγκαιρα ο ενδεχόμενος βρυγμός αλλά και άλλα πιθανά προβλήματα του στοματογναθικού συστήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε το ραντεβού σας είμαστε στην διάθεση σας στο 2106520206.

Σχολιάστε