Άνοια και στοματική υγιεινή

Μειώστε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας εφαρμόζοντας καλή στοματική υγιεινή

Πρόσφατη μελέτη συσχετίζει το βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, με την πρόληψη εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ (AD)

H νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή που προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου (ατροφία) και απόπτωση των εγκεφαλικών κυττάρων (κυτταρικός θάνατος). Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την πιο κοινή αιτία άνοιας – μια συνεχής πτώση της σκέψης, των συμπεριφορικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί ανεξάρτητα

Είναι γνωστό πως η υιοθέτηση καλών καθημερινών συνηθειών μπορεί να έχει θετική επίδραση στην μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία του οργανισμού, όμως πρόσφατη μελέτη ανέδειξε συγκεκριμένα την σημασία του καθημερινού βουρτσίσματος των δοντιών στην μακροχρόνια διατήρηση του εγκεφάλου σε καλή λειτουργία.

Σύμφωνα με την μελέτη του Κολλεγίου Οδοντιατρικής της Νέας Υόρκης και του Weill Cornell Medicine, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring, το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ (άνοια).

Στην έρευνα συμμετείχαν 48 ηλικιωμένοι (> των 65 ετών), εκ των οποίων κανένας δεν παρουσίαζε σημάδια άνοιας. Μετά από ανάλυση στοματικών επιχρισμάτων και δειγμάτων εγκεφαλονωτιαίου υγρού, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα των στοματικών μικροβίων σε κάθε ασθενή.

Οι συμμετέχοντες με μικρότερα ποσοστά επιβλαβών βακτηρίων του στόματος (που προκαλούν φλεγμονές των ούλων και περιοδοντίτιδα) και παρουσία περισσότερων «προστατευτικών» μικροβίων, εμφάνισαν μικρότερη συγκέντρωση αμυλοειδών στο νωτιαίο υγρό.

Τα αμυλοειδή είναι οι πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στο νευρικό σύστημα σχηματίζοντας πλάκες οι οποίες δύνανται να επηρεάσουν τα νευρικά σήματα, με επακόλουθα τον κυτταρικό θάνατο και την εμφάνιση άνοιας.

«Τα παθογόνα στοματικά μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των αμυλοειδών στον εγκέφαλο»

«Απ’ όσα γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ της ανισορροπίας των βακτηρίων στο στόμα και ενός βιοδείκτη εγκεφαλονωτιαίου υγρού για τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε γνωστικά φυσιολογικούς ηλικιωμένους ενήλικες. Το στόμα φιλοξενεί αμφότερα τα επιβλαβή βακτήρια που προάγουν τη φλεγμονή και τα υγιή, προστατευτικά βακτήρια. Διαπιστώσαμε ότι η παρουσία αμυλοειδούς στον εγκέφαλο συσχετίστηκε με αυξημένα επιβλαβή και μειωμένα καλά βακτήρια», δήλωσε η δρ. Angela Kamer.

Συμπερασματικά, η καλή και συστηματική υγιεινή του στόματος που προλαμβάνει την συσσώρευση παθογόνων μικροοργανισμών στο στόμα, οι οποίοι προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο στην πρόληψη της άνοιας.  

Τα ποσοστά της άνοιας στον πληθυσμό είναι 2% σε άτομα ηλικίας 65-74,19% για τις ηλικίες 75-84 και αγγίζουν σχεδόν το μισό του πληθυσμού για τους μεγαλύτερους των 85 ετών. Το εν λόγω εύρημα τονίζει επιπλέον την σημασία της καλής στοματικής υγιεινής αλλά και την συμμετοχή της συνολικά σε σημαντικά θέματα υγείας του οργανισμου΄.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε το ραντεβού σας είμαστε στην διάθεση σας στο 2106520206.

1 σχόλιο

  1. Ο/Η Alex Vardi λέει:

    Πολύ ενδιαφέρον και τρομακτικό. Θα προσέξω πολύ και θα ζητήσω την βοήθεια σας

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε