Οδοντικά Εμφυτεύματα

Ξανακέρδισε το φυσικό σου χαμόγελο. Η αίσθηση και η όψη του οδοντικού εμφυτεύματος είναι οι ίδιες με ενός φυσικού δοντιού. Με την κατάλληλη φροντίδα και στοματική υγιεινή, το εμφύτευμα θα κρατήσει για πάρα πολλά χρόνια ή και για μια ολόκληρη ζωή.

Τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα είναι ο πιο σύνθετος και εξελιγμένος τρόπος να αντικατασταθεί η απουσία ενός δοντιού από το στόμα του ασθενούς.

Πλεονεκτήματα εμφυτευμάτων

  • ακίνητες αποκαταστάσεις
  • δεν θίγεται η ακεραιότητα των παρακείμενων δοντιών
  • αίσθηση φυσικού απονευρωμένου δοντιού
  • κάλυψη κενών
  • αποκατάσταση έλλειψης δοντιών

Το εμφύτευμα στην ουσία είναι μία ειδικά διαμορφωμένη και επεξεργασμένη «βίδα» τιτανίου που αντικαθιστά το τμήμα της ρίζας του δοντιού σε περίπτωση που το δόντι λείπει. Αυτό για να το πετύχει ο ειδικός θα πρέπει να υποβάλει τον ασθενή του σε ένα χειρουργείο με τοπική αναισθησία όπου και θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα (ή τα εμφυτεύματα σε περίπτωση εκτεταμένης αποκατάστασης) μέσα στο οστό της γνάθου του ασθενούς.

Ποιοι ασθενείς αντενδείκνυται να τοποθετήσουν εμφυτεύματα ;

  • πολύ προχωρημένης ηλικίας ασθενείς
  • βαριοί καπνιστές
  • ασθενείς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό
  • ασθενείς κάτω της ηλικίας των 18 ετών όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των γνάθων

Αφού γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός τοποθέτησης του εμφυτεύματος από τον εξειδικευμένο οδοντίατρο και ολοκληρωθεί το χειρουργείο τοποθέτησης, ο ασθενής στις περισσότερες περιπτώσεις θα μείνει χωρίς τα τελικά δόντια για μια περίοδο από 3-6 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης. Αυτό είναι σημαντικό διότι πριν ασκηθούν δυνάμεις στα εμφυτεύματα μέσω της μάσησης θα πρέπει τα εμφυτεύματα να είναι πλήρως ενσωματωμένα στο κόκκαλο της γνάθου όπου τοποθετήθηκαν.

Μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος το δεύτερο στάδιο της θεραπείας περιλαμβάνει αυτό που ονομάζουμε «φόρτιση εμφυτευμάτων». Αυτό σημαίνει πως επάνω στις καινούργιες «ρίζες» των δοντιών (δηλαδή τα εμφυτεύματα) τοποθετούνται τα καινούργια δόντια που φαίνονται μέσα στο στόμα και αντικαθιστούν τα κενά που υπήρχαν στο παρελθόν.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την καλύτερη λύση στις περισσότερες περιπτώσεις απώλειας δοντιών. Είναι πολύ σημαντικό να έχει γίνει σωστή μελέτη από τον ειδικό, σωστή επιλογή της ποιότητας των εμφυτευμάτων και φυσικά σωστή υλοποίηση όλων των σταδίων της θεραπείας. Επιπλέον θα πρέπει ο ασθενής που τοποθετεί εμφυτεύματα να αντιλαμβάνεται την σημασία της στοματικής υγιεινής με σκοπό να διατηρηθούν τα εμφυτεύματα σε κατάσταση υγείας και να μην χαθούν με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για μία ακριβή θεραπεία και πολύ λεπτομερή που στόχο έχει να αποκαταστήσει τα δόντια του ασθενούς που λείπουν για όλη την διάρκεια της ζωής του, κάτι το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s