Οδοντιατρική για παιδιά

Η στοματική υγιεινή και γενικότερα η υγιεινή είναι κάτι που πρέπει τα παιδιά να διδάσκονται και να εκπαιδεύονται σε αυτά από μικρή ηλικία. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσει ένας άνθρωπος την στοματική του υγεία καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σχέση που θα αναπτύξει με τον οδοντίατρο από μικρό παιδί.

Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες είναι ο βασικότερος παράγοντας προσβολής των δοντιών από τερηδόνα και η έλλειψη καλής στοματικής υγιεινής οδηγεί σε φλεγμονή των ούλων. Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν πως να αποφύγουν τέτοιες καταστάσεις ξεκινώντας την διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους όσο το δυνατόν νωρίτερα φέρνοντάς το σε επαφή με τα μέσα στοματικής υγιεινής όπως η οδοντόβουρτσα και η οδοντόκρεμα, που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο ακόμα και για βρεφική χρήση.

Η κατανάλωση της ζάχαρης πρέπει να γίνεται με μέτρο και το βούρτσισμα των δοντιών των μικρών παιδιών να ακολουθεί κάθε κύριο γεύμα τους. Η συνήθεια αυτή αν αναπτυχθεί από νωρίς μπορεί να αποτρέψει πολλά οδοντικά προβλήματα που θα συμβούν σε ένα στόμα παραμελημένο.

Ο μικρός μας ασθενής εφόσον εξοικειωθεί με το περιβάλλον του ιατρείου και συνεργαστεί με τον θεράποντα οδοντίατρο πριν την έναρξη οποιασδήποτε επεμβατικής θεραπείας έχει σημαντικά αυξημένο ποσοστό διατήρησης καλής στοματικής υγείας σε σχέση με το παιδί που θα έρθει σε πρώτη επαφή με τον οδοντίατρο για ένα «χαλασμένο δόντι».

Η σύγχρονη οδοντιατρική που αφορά τα παιδιά εστιάζει κυρίως στην πρόληψη. Ένα πρόγραμμα οδοντιατρικής πρόληψης συνήθως συνδυάζει μια επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο για καθαρισμό και φθορίωση δοντιών. Επιπλέον με την εμφάνιση των πρώτων μόνιμων γομφίων (τραπεζίτες), που ανατέλλουν στο στόμα στην ηλικία των έξι ετών, ο οδοντίατρος θα προτείνει την εφαρμογή καλύψεων οπών και σχισμών σε αυτά τα δόντια. Ο λόγος είναι πως τα συγκεκριμένα δόντια διανύουν την μακροβιότερη παρουσία στο στόμα των ασθενών και ιδανικά τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Οι καλύψεις οπών και σχισμών έχει αποδειχτεί πως προλαμβάνουν την τερηδόνα σε ποσοστό που αγγίζει το 80%.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να διαγνωστούν εγκαίρως προβλήματα ορθοδοντικά όπως συνωστισμοί ή ελλείψεις δοντιών και σκελετικά όπως ο προγναθισμός. Η πιο κατάλληλη ηλικία για αυτή τη διάγνωση είναι η περίοδος του μικτού φραγμού όπου συνυπάρχουν τα παιδικά δόντια και τα μόνιμα στις γνάθους των ασθενών. Μια ακτινογραφία πανοραμική που θα συστήσει ο οδοντίατρος είναι σε θέση να προλάβει πολλές ανεπιθύμητες εκδηλώσεις καθώς και να παραπέμψει εγκαίρως το παιδί στον ορθοδοντικό.

Στο ιατρείο μας δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση του μικρού ασθενούς στην καλή στοματική υγιεινή σταδιακά χωρίς να οδηγεί το παιδί σε σύγχυση με την εφαρμογή όλων των μέσων στοματικής υγιεινής από την πρώτη επίσκεψη. Κάθε ηλικία έχει τις ανάλογες δυνατότητες και ανάγκες και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν ταυτόχρονα με το επίπεδο συνεργασίας του παδιού.

Τέλος, σημαντικό είναι ο γονιός να μην μεταδώσει τον πιθανό φόβο του για τον οδοντίατρο περιγράφοντας την διαδικασία ως επώδυνη ή δύσκολη καθώς δυσκολεύει σημαντικά την εξέλιξη μιας καλής συνεργασίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s